Gıda Kontrol Laboratuvarı analiz listesi

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İŞLETMESİ
SARGEM ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI   ANALİZ LİSTESİ

Sıra

No

Analiz Adı

SOP Kodu

Metodun Kapsadığı Ürün/ Ürün Grubu

Orijinal Metot Kaynağı / Kaynakları

Kullanılan Teknik *

Analiz Türü

(Kalitatif/

Kantitatif)

1

Asitlik

 

AT-GKL-KİM-01/1

Tereyağı

TS 1740 

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/2

Yemeklik bitkisel ve hayvansal yağlar, ekstrakte edilen yağlarda, Yağlı tohumlar

TS EN ISO 660

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/3

Toz Meşrubat

TS 7058 ATIF TS 1125 ISO

750

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/4

Tarhana

TS 2282 

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/5

Nişasta

TS 2970,TS 4500

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/6

İşlenmiş iç fındık

TS 1917,TS EN ISO 660

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/7

Ekmek

TS 5000 

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-01/8

Bal

TS 13360

Titrimetrik

Kantitatif

2

Asitlik (Susuz Sitrik Asit Cinsinden)

AT-GKL-KİM-02

Meyve Suyu vb. Ürünler

TS 1125 ISO 750

Titrimetrik

Kantitatif

3

Ham Kül Tayini

AT-GKL-KİM-03

Karma Yemler ve Yem Hammaddeleri

GTHB, Yem Maddeleri Ve

Karma Yemlerin

Bileşiminin

Kontrol Edilmesin De

Kullanılan Analiz Metotları

2017/29955 R.G

 

Gravimetrik

Kantitatif

4

Formol Sayısı Tayini

AT-GKL-KİM-04

Meyve ve Sebze Suları

TS EN 1133 

Titrimetrik

Kantitatif

5

Serbest Amıno Asit Tayini

AT-GKL-KİM-05

Karma Yemler, Yem Hammaddeleri, Gıda

Maddeleri

Kit Metodu (Waters Kit Aplicatıon Note)

Kromatografik

Kantitatif

6

Toplam Şeker (Fruktoz, Glikoz, Sakkaroz)

AT-GKL-KİM-06

Bal

TS 13359 

Kromatografik

Kantitatif

7

Homojenizasyon Deneyi

AT-GKL-KİM-07

UHT ve Pastörize Süt

TS 1019

Gravimetrik

Kantitatif

8

İnvert Şeker Analizi

AT-GKL-KİM-08

Dut Pekmezi

TS 12001

Titrimetrik

Kantitatif

9

Şeker Tayini

AT-GKL-KİM-09

Karma Yemler ve  Yem Hammaddeleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığı Yem Maddeleri ve

Karma Yemlerin

Bileşiminin

Kontrol Edilmesinde

Kullanılan

Analiz Metotları Bölüm :H

Titrimetrik

Kantitatif

10

Nişasta miktar tayini

AT-GKL-KİM-10

Et Ürünlerinde

TS 6812

Gravimetrik

Kantitatif

11

Peroksit sayısı

AT-GKL-KİM-11

Yemeklik Bitkisel ve Hayvansal Yağlar, Ekstrakte Edilen Yağlar

TS EN/ISO 3960

Titrimetrik

Kantitatif

12

Polar Şeker (Polarizasyon Değeri)Tayini

AT-GKL-KİM-12

Beyaz Şeker

TGK 2006/40

Spektrofotometrik

Kantitatif

13

Rutubet miktarı tayini 

AT-GKL-KİM-13

Baharatlar, Patates Cipsi, Lokum

TS 2134, TS 3628, TS 8444

Gravimetrik

Kantitatif

14

Şeker tayini 

AT-GKL-KİM-14

İnvert şeker şurubu glikoz şurubu

TGK 2002/26

Titrimetrik

Kantitatif

15

 

Titrasyon asitliği

 

AT-GKL-KİM-15/1

Pastörize Süt, Çiğ Süt, Ayran, Krema

TS 1018

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-15/2

Beyaz Peynir, Tulum Peyniri, Dil Peyniri

TS 591 - AOAC 920.124

Titrimetrik

Kantitatif

 

AT-GKL-KİM-15/3

Yoğurt

TS 1330

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-15/4

Süt Tozu

TS 1329

Titrimetrik

Kantitatif

 

16

Toplam Şeker Analizi

 

AT-GKL-KİM-16/1

Bisküvi, Domates Salçası, Fındık Ezmesi, Gazoz, Toz Meşrubat

TS 1466

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-16/2

Çikolata

TS 7800

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-16/3

Dut Pekmezi

TS 12001

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-16/4

Akide Şekeri,  Lokum, J öle Şekerleme, Tahin helvası, Dondurma, Pismaniye, Yaz Helvası

TS 7780

Titrimetrik

Kantitatif

17

Tuz tayini

 

AT-GKL-KİM-17/1

Tereyağı

TS ISO 1738

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/2

Baharatlar, Patates Cipsi, Hazır Kuru

Çorbalar

TS 3190 atıf TS 5000

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/3

Ekmek

TS 5000

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/4

Et Ürünleri

TS 1747 (1999)

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/5

Ayran, Peynir Türleri

TS EN ISO 5943

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/6

Şalgam Suyu

TS 2664

Titrimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-17/7

Yemeklik Tuz

TS 933

Titrimetrik

Kantitatif

18

Yağ tayini

 

AT-GKL-KİM-18/1

Et ve Et Ürünleri

TS 1744 

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/2

Çikolata

TS 7800 

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/3

Patates Cipsi, Hazır Kuru Çorbalar, Baharatlar, Yağlı Tohumlar

TS 2664

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/4

Çiğ Süt, Pastörize Süt, Aromalı Süt, Ayran

TS 2446

Gravimetrik

Kantitatif

 

AT-GKL-KİM-18/5

Koyulaştırılmış süt, Süt Tozu

TS EN ISO 1736 

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/6

Dondurma

TGK 2004/45

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/7

Tereyağı, Sürülebilir Yağlar, Margarinler Ve

Yoğun Yağlarda

TS 1331  

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/8

Krema, Kaymak

TS 1864

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/9

Tüm Peynirler

TS ISO 3433

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/10

Tahin Helvası

TS 2590

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/11

Tahin

TS 2589

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-KİM-18/12

Tahıl ve tahıl ürünleri

TS EN ISO 11085

Gravimetrik

Kantitatif

19

Yağ asitleri kompozisyonu; 

AT-GKL-KİM-19

Bitkisel Yağlar

TS EN IS012966‐2:2011

TSE EN ISO 12966-4 EKİM 2015

Kromatografik

Kantitatif

Araşidik A, Behenik a.,Bütirik A., DHA, Ekosenoik A., Eruis A., Heptadesanoik A., Kaprik A., Kaprilik A., Kaproik A., Laurik A., Lignoserik A., Linoleik A., Linoleinik A., Margarik A., Nevoik A., Miristik A., Oleik A., Palmitik A., Palmitoleik A.,Stera,k A.,

 

20

Aflatoksin B1 ve

Toplam Aflatoksin

(B1+B2+G1+G2)

AT-GKL-KİM-20/1

Fındık, Yerfıstığı, Antepfıstığı, Yağlı Kuru meyveler ve Bunlardan elde edilen Ürünler

İşletme içi metot (AOAC Official Method 999.07’ den modifiye edilmiştir.

Kromatografik

Kantitatif

21

Aflatoksin B1 ve

Toplam Aflatoksin

(B1+B2+G1+G2)

AT-GKL-KİM-20/2

İncir, Üzüm, Kırmızı Biber ve Kuru Meyveler ile Ürünleri

İşletme içi metot (AOAC Official Method 999.07’ den modifiye edilmiştir.

Kromatografik

Kantitatif

22

Aflatoksin B1 ve

Toplam Aflatoksin

(B1+B2+G1+G2)

AT-GKL-KİM-20/3

Yem, yem hammaddeleri ve

yüksek lifli ürünler

İşletme içi metot (AOAC

Official Method 2003.03’ den modifiye edilmiştir.

Kromatografik

Kantitatif

23

Aflatoksin B1 ve

Toplam Aflatoksin

(B1+B2+G1+G2)

AT-GKL-KİM-20/4

Tüm Tahıllar

İşletme içi metot  (RBıopharm . Aflaprep

Instruction Manual 

P07/V19/02.2013 modifiye)

Kromatografik

Kantitatif

24

Patulin Analizi

AT-GKL-KİM-21

Elma Suyu, Elma

Konsantreleri, Elma Püresi ve Elma Suyu İçeren İçeceklerde

İşletme içi metot  (R-

Bıopharm Aplikasyon

Notu

p250b/v3/02.12.2013 modifiye)

Kromatografik

Kantitatif

25

Aflatoksin M1 Analizi

AT-GKL-KİM-22

Süt ve Süttozunda

İşletme içi metot  (ISO

14501 Milk and Milk powder-Determination of aflatoxin M1 content clean up by

immunoaffinity

chromatography and

determinatıon by hıgh performance liquid

chromatography,2007 modifiye)

Kromatografik

Kantitatif

26

Okratoksin A Analizi

AT-GKL-KİM-23/1

Yem ve yem hammaddeleri

İşletme içi metot  (AOAC

Official Method 2000.03

Ochratoxin A in Barley

Chapter 49, p 65 modifiye)

Kromatografik

Kalitatif

27

Okratoksin A Analizi

AT-GKL-KİM-23/2

Tahıl ve tahıl ürünleri

İşletme içi metot  (R-

BIOPHARMA Cereal

Applicatıon Note Ref

No:A9-P14.V2,December 2001 modifiye)

Kromatografik

 

28

Ham Selüloz Tayini

AT-GKL-KİM-24

Karma Yemler ve  Yem Hammaddeleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 

Yem Maddeleri ve Karma

Yemlerin Bileşiminin

Kontrol Edilmesinde

Kullanılan Analiz Metotları Bölüm :Ğ EC 152/2009

Gravimetrik

Kantitatif

29

Nişasta Tayini

AT-GKL-KİM-25

Karma Yem, Yem Hammaddeleri,

 Bitkisel Gıdalar

Gıda Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığı Yem Maddeleri ve

Karma Yemlerin

Bileşiminin

Kontrol Edilmesinde

Kullanılan

Analiz Metotları Bölüm :İ

EC 152/2009 TS EN ISO 10520

Spektrofotometrik

Kantitatif

30

Protein Tayini

AT-GKL-KİM-26

Karma Yemler, 

Yem Hammaddeleri ve Tüm Gıdalarda

AOAC 990.03

AOAC 992.23

Applicatıon Dumatherm Note

Kromatografik

Kantitatif

31

Ham Yağ Tayini

AT-GKL-KİM-27

Karma Yemler ve  Yem Hammaddeleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığı Yem Maddeleri ve

Karma Yemlerin

Bileşiminin

Kontrol Edilmesinde

Kullanılan

Analiz Metotları Bölüm: G EC 152/2009 / Welp

Scientific Ser 148 Manuel

Gravimetrik

Kantitatif

32

Hidroklorik asitte (HCl) Çözünmeyen Kül Tayini

AT-GKL-KİM-28

Karma Yemler ve  Yem Hammaddeleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığı Yem Maddeleri ve

Karma Yemlerin

Bileşiminin

Kontrol Edilmesinde

Kullanılan

Analiz Metotları Bölüm K 2017/29955 R.G

Gravimetrik

Kantitatif

33

Üreaz Aktivitesi Tayini

AT-GKL-KİM-29

Soya Fasulyesi Küspesi

TS 4707 ISO 5506

Volumetrik

Kantitatif

34

Ağırlık Tayinleri (Brüt, Net)

AT-GKL-FİZ-01

Konserve, süzme kütlesi

TGK (76/211/AT), TS 2664

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-01

Yumurta

TGK 2014/55, TS 1068

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-01

Ekmek

TS 5000, 2012/2 Tebliğ (Değişiklik 2013/10 Tebliğ)

Gravimetrik

Kantitatif

35

Asitte Çözünmeyen Madde Tayini

AT-GKL-FİZ-02

Tuz

TS 1346

Gravimetrik

Kantitatif

36

Elektriksel İletkenlik Tayini

AT-GKL-FİZ-03

Bal

TS 13366 

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-03

Su

TS 9748 EN 27888

Gravimetrik

Kantitatif

37

Hidroklorik Asitte (HCI) Çözünmeyen Kül 

AT-GKL-FİZ-04

Bisküvi, Tahıl ve Tahıl Ürünleri

TS 2383

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-04

Siyah çayda

TS 1566 ISO 1577

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-04

Kakao (çekirdek ve öğütülmüş)

TS 3076-1

Gravimetrik

Kantitatif

 

AT-GKL-FİZ-04

Baharat

TS 2133 ISO 930

Gravimetrik

Kantitatif

38

Tane Büyüklüğü, Elek, İrilik, Boylama

AT-GKL-FİZ-05

Yenilebilir nişasta

TS 2970

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-05

Yemeklik tuz

TGK 2013/48

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-05

Siyah Çay

TS 4600, TGK çay tebliği 2015/30

Gravimetrik

Kantitatif

39

Fiziksel Kusur Kırık Dane

AT-GKL-FİZ-06

Pirinç

TS 2408, TGK 2010/60

Gravimetrik

Kantitatif

40

Kırılma İndisi Tayini

AT-GKL-FİZ-07

Hayvansal ve bitkisel yağlar

TS 4960 EN ISO 6320, TGK NO: 2012/29

Gravimetrik

Kantitatif

41

Rutubet / Nem, Kuru

madde / Katı Madde

Miktarı  

AT-GKL-FİZ-08

Süt ve ayran

TS1018:2002

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Yoğurt

TS1330

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Peynir

TS EN ISO 5534

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Tereyağ

TS 1331/AOAC 920.116

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Dondurma

TS ISO 3728

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Süttozu

TS 1329/AOAC 927.05

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Koyulaştırılmış süt

TS 7790

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Krema

TS1018:2002

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Çikolata

TS 7800

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Çay

TS1562

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Tahıl ve mamulleri, Baklagiller

TS EN ISO 712

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Yemeklik tuz

TS 933/ AOAC 925.55

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Ekmek

TS 5000

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Ekmek mayası

TS 3522

Gravimetrik

Kantitatif

 

AT-GKL-FİZ-08

Yenilebilir nişasta

TS 1252 EN ISO 1666

Gravimetrik

Kantitatif

 

AT-GKL-FİZ-08

Tahin Helvası

TS 1201 EN ISO 1741

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-08

Et ve et ürünleri

TS 1743 ISO 1442

Gravimetrik

Kantitatif

42

Kurutma Kaybı

 

AT-GKL-FİZ-08

Yarı beyaz şeker, şeker veya beyaz şeker, rafine şeker

TS 861, Tebliğ 2002/26

Gravimetrik

Kantitatif

43

Kül ve Ham Kül Tayini

AT-GKL-FİZ-10

Bal

TS3036

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Çözünebilir kahve

TS 5389

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Tahıllar, baklagiller ve mamulleri

TS EN ISO 2171/AOAC 923.03

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Yenebilir kazein ve kazainatlar

TGK 2002/18

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Siyah çay

TS 1564

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Kakao (çekirdek ve öğütülmüş)

TS 3076-1

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Baharat

TS 2131 ISO 928

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Pekmez

TS 3792

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Kahve (çekirdek ve öğütülmüş)

TS 13423

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-10

Tahin Helvası

TS ISO 6884

Gravimetrik

Kantitatif

44

Suda Çözünmeyen Katı Madde Tayini

AT-GKL-FİZ-11

Bal

TS 3036

Gravimetrik

Kantitatif

45

pH Tayini

AT-GKL-FİZ-12

Et ve et ürünleri

TS 3136 ISO 2917, TEBLİĞ

NO: 2012/74 ve değişiklik

2015/7 ve 2015/33

Gravimetrik

Kantitatif

AT-GKL-FİZ-12

Meyve ve sebze mamulleri

TS 1728 ISO 1842

Gravimetrik

Kantitatif

46

Refraktometrik Rutubet Tayini

AT-GKL-FİZ-13

Bal

TS 13365

Gravimetrik

Kantitatif

47

Yoğunluk, bağıl yoğunluk, özgül ağırlık

AT-GKL-FİZ-14

Hayvansal ve Bitkisel Yağlar

TS 4959

Gravimetrik

Kantitatif

48

Suda Çözünebilme Oranı

Tayini

AT-GKL-FİZ-15

Süttozu

TS 1329

Gravimetrik

Kantitatif

49

Suda Çözünen Katı Madde Tayini

AT-GKL-FİZ-16

Meyve ve sebze ürünleri

TS 12143, TS 4890

Gravimetrik

Kantitatif

50

AEROBİK KOLONİ SAYIMI

AT-GKL-MİK-01

Tüm gıdalar

FDA chapter 3

Sayım Tekniği

Kantitatif

51

AEROBİK KOLONİ SAYIMI

AT-GKL-MİK-02

Tüm gıdalar

ISO 4833-1

Sayım Tekniği

Kantitatif

52

KÜF - MAYA  SAYIMI

AT-GKL-MİK-03

Tüm gıdalar

ISO 21527-1, ISO 21527-2

Sayım Tekniği

Kantitatif

53

Enterobacterıaceae SAYIMI

AT-GKL-MİK-04

Tüm gıdalar

ISO 21528-2

Sayım Tekniği

Kantitatif

54

KOLİFORM (EMS)  SAYIMI

AT-GKL-MİK-05

Tüm gıdalar

ISO 4831

EMS

Kantitatif

55

KOLİFORM  (PLATE COUNT) SAYIMI

AT-GKL-MİK-06

Tüm gıdalar

ISO 4832

Sayım Tekniği

Kantitatif

56

E. coli (EMS) SAYIMI

AT-GKL-MİK-07

Tüm gıdalar

ISO 7251

EMS

Kantitatif

57

E. coli  (PLATE COUNT) SAYIMI

AT-GKL-MİK-08

Tüm gıdalar

ISO 16649-2

Sayım Tekniği

Kantitatif

58

KOAGULAZ POZİTİF

STAFİLOKOKLARIN

(Staphylococcus aureus ve diğer türler) SAYIMI

AT-GKL-MİK-09

Tüm gıdalar

ISO 6888-1

Sayım Tekniği

Kantitatif

59

Bacillus cereus SAYIMI

AT-GKL-MİK-10

Tüm gıdalar

ISO 7932

Sayım Tekniği

Kantitatif

60

Salmonella spp

ARANMASI

AT-GKL-MİK-11

Tüm gıdalar

ISO 6579

Var/Yok

Kalitatif

61

Salmonella spp. 

RAPICHECK ARANMASI

AT-GKL-MİK-12

Tüm gıdalar

AOAC 080601

Var/Yok

Kalitatif

62

Listeria monocytogenes

ARANMASI

AT-GKL-MİK-13

Tüm gıdalar 

ISO 11290-1

Var/Yok

Kalitatif

63

E. coli O157 H7

RAPICHECK ARANMASI

AT-GKL-MİK-14

Et Ve Et Ürünlerinde

AOAC 070801

Var/Yok

Kalitatif

64

Listeria spp. RAPICHECK

ARANMASI

AT-GKL-MİK-15

Et Ve Et Ürünlerinde, Süt Ve Süt

Ürünlerinde, Balık Ürünlerinde Ve Çeşitli Gıdalarda

AOAC 020401

Var/Yok

Kalitatif

    65

E. coli O157 H7

ARANMASI

AT-GKL-MİK-16

Tüm gıdalar 

ISO – 16654 

Var/Yok

Kalitatif

66

Et ve Et Ürünlerinde Tür Tayini (At Eti Aranması)¹

AT-GKL-MİK-17

Et ve Et Ürünlerinde

Kit Prosedürü(ELİSA-TEK), USDA, Microbiology Lab.

Guide Book Chapter 17,3 Edition (Elisa)

ELISA

Kalitatif

67

Et ve Et Ürünlerinde Tür

Tayini (Domuz Eti

Aranması)¹

AT-GKL-MİK-18

Et ve Et Ürünlerinde

Kit Prosedürü(ELİSA-TEK), USDA, Microbiology Lab.

Guide Book Chapter 17,3 Edition (Elisa)

ELISA

Kalitatif